NIEUW: Inschrijvingsperiodes in plaats van een werkingsjaar - wat verandert er?

Edited

Welkom bij het artikel over de veranderingen in het inschrijvingsproces van Ordolio. In dit artikel leggen we uit wat er precies is veranderd met de introductie van inschrijvingsperiodes en hoe dit de manier waarop verenigingen hun leden beheren beïnvloedt.


Vorige situatie - werkingsjaar

Tot voor kort werkten verenigingen binnen Ordolio met een vast werkingsjaar. Een werkingsjaar liep altijd over een periode van één jaar, bijvoorbeeld van september 2024 tot augustus 2025. Dit was de standaardperiode waarin leden zich konden inschrijven en hun lidgeld konden betalen. Het lidgeld werd ingesteld op vereniging- of groepsniveau. Als een vereniging groepen gebruikte, konden leden kiezen voor welke groep ze zich wilden inschrijven.

Belangrijke punten:

  • Een lid kon zich per werkingsjaar maar voor één groep inschrijven.

  • Na afloop van het werkingsjaar moest de vereniging het jaar afsluiten, waarna de inschrijvingen voor het volgende werkingsjaar opnieuw werden geopend.

Hoewel dit systeem werkte, gaf het verenigingen weinig flexibiliteit in hun inschrijvingsproces.


Nieuwe situatie - inschrijvingsperiodes

Met de introductie van inschrijvingsperiodes wordt het inschrijven veel flexibeler. Een inschrijvingsperiode heeft een eigen start- en einddatum en kan optioneel gekoppeld zijn aan groepen binnen de vereniging. Wat verandert er nog meer?

  • Verenigingen kunnen meerdere inschrijvingsperiodes tegelijk laten lopen.

  • Iedere inschrijvingsperiode heeft zijn eigen lidgeld, dat dus niet meer op het niveau van de vereniging of groep wordt vastgelegd.

  • Het is nu mogelijk voor een lid om zich in te schrijven voor meerdere inschrijvingsperiodes of groepen binnen een vereniging.

  • Een lid kan zich per groep maar één keer inschrijven binnen dezelfde inschrijvingsperiode.

Dit nieuwe systeem geeft verenigingen de vrijheid om verschillende inschrijvingsmogelijkheden aan te bieden, waardoor ze beter kunnen inspelen op de specifieke behoeften van hun leden.


Vergelijking

Kenmerk

Vroeger (Werkingsjaar)

Nu (Inschrijvingsperiodes)

Periode

Eén vast werkingsjaar per vereniging

Meerdere inschrijvingsperiodes mogelijk per vereniging

Lidgeld

Ingesteld per vereniging of per groep

Lidgeld per inschrijvingsperiode

Groepen

Eén inschrijving per werkingsjaar per groep

Meerdere inschrijvingen per periode/groep mogelijk

Flexibiliteit

Beperkt tot vaste jaarstructuur

Flexibele start- en einddatums, meerdere periodes tegelijk

Inschrijving per groep

Slechts één inschrijving per werkingsjaar voor één groep

Meerdere inschrijvingen voor verschillende groepen/inschrijvingsperiodes


Dashboard

Met de nieuwe flexibiliteit komt er ook een update voor het dashboard. Je ziet nu een extra sectie: "Mijn Inschrijvingen". In dit vakje kun je al jouw actieve inschrijvingen terugvinden, ook als deze voor verschillende inschrijvingsperiodes of groepen zijn. Hierdoor houd je eenvoudig overzicht van jouw huidige lidmaatschappen binnen de vereniging.

Dashboard voor een ouder:

Dashboard voor een lid:


Wat met het huidige werkingsjaar en data?

Maak je geen zorgen! We hebben alle bestaande data omgezet naar de nieuwe structuur van inschrijvingsperiodes. Dit betekent dat leden zich nog steeds kunnen inschrijven zoals ze gewend zijn, alleen wordt dit nu geregistreerd in de nieuwe periodestructuur. Je hoeft zelf niets te doen, alles is automatisch aangepast.


Inschrijvingsperiodes beheren

Voor beheerders van verenigingen is het beheren van inschrijvingsperiodes eenvoudig. Via de sectie "Ledenbeheer" kun je navigeren naar "Inschrijvingsperiodes". Hier kun je nieuwe inschrijvingsperiodes aanmaken en de actieve periodes beheren.

Een paar zaken om in gedachten te houden:

  • Zodra een inschrijvingsperiode al inschrijvingen bevat, kan deze niet meer worden verwijderd.

  • Inschrijvingsperiodes worden automatisch gearchiveerd zodra ze zijn afgelopen. Je kunt deze terugvinden onderaan de pagina, mocht je ze ooit willen raadplegen.


Vragen?

Heb je nog vragen of hulp nodig bij de nieuwe inschrijvingsperiodes? Ons team staat voor je klaar! Neem contact met ons op via support@ordolio.com, en we helpen je graag verder.